Σταυρός

Το 1923 με τον διωγμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, οι 400 περίπου οικογένειες του Κατιρλί της Βιθυνίας, αναγκάστηκαν να αφήσουν την όμορφη πατρίδα τους και να εγκατασταθούν, ως πρόσφυγες πλέον σε δύο περιοχές της Ελλάδος, σύμφωνα με την ενορία που ανήκαν.

Έτσι, οι ενορίτες της Αγίας Παρασκευής έφτασαν στον Σταυρό, ιδρύοντας τον οικισμό «Παραλία Σταυρού», και οι ενορίτες του Αγίου Ιωάννη στη Θεσσαλονίκη, στο σημερινό Δήμο Καλαμαριάς, ιδρύοντας το «Νέο Κατιρλί». Λίγο αργότερα στην Παραλία Σταυρού στις 300 οικογένειες από το Κατιρλί, προστέθηκαν και κάποιες από τη Μάδυτο της Προύσας, οι οποίες ενσωματώθηκαν αμέσως στον οικισμό.

Ο οικισμός των προσφύγων μαζί με τους γηγενείς κατοίκους των οικισμών του Σταυρού και των Βρασνών αποτέλεσαν για μερικά χρόνια μια ενιαία διοικητική οντότητα. Η ανομοιογένεια όμως των πληθυσμών, αλλά και οι αποστάσεις μεταξύ των οικισμών, οδήγησε στην απόσπαση των Βρασνών, αρχικά, και στη συνέχεια του Σταυρού. Το 1931 πραγματοποιείται ο οριστικός διαχωρισμός των Κοινοτήτων και ο παλιός οικισμός, με τους ντόπιους, μετονομάζεται σε Άνω Σταυρός, ενώ ο προσφυγικός διατήρησε το όνομα Σταυρός.

Σήμερα ο Σταυρός αποτελεί την έδρα του Δήμου Ρεντίνας. Ο παλαιός αυτός προσφυγικός οικισμός έχει μετατραπεί σε παραθεριστικό κέντρο με σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις και πλούσια φυσική ομορφιά. Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας προσφέρει την δυνατότητα για την ικανοποίηση ποικίλλων τουριστικών αναγκών.

Ο επισκέπτης αυτού του οικισμού έχει την ευκαιρία:

 •     Να επισκεφθεί το μοναδικό στον κόσμο Πλατανόδασος ή Παλιόχανο όπως λεγόταν παλιότερα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κύμα.
 •     Να απολαύσει μια περιήγηση στα Μακεδονικά Τέμπη και στον Ρήχειο ποταμό.
 •     Να περιπλανηθεί στο Κάστρο της Ρεντίνας, το γνωστό Αρτεμίσιο, που προστάτευε τον βυζαντινό οικισμό και παράλληλα διαφέντευε την κρίσιμη δίοδο.
 •     Να προσκυνήσει την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, του Όσιου Ευξέντιου και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, αγίους που τιμούσαν οι πρόγονοι των προσφύγων στο Κατιρλί.
 •     Να κάνει μια βόλτα στην παλαιά «Σκάλα» στο λιμάνι, παρατηρώντας τους φιλήσυχους ψαράδες με τα παραδοσιακά καϊκάκια.
 •     Να επιδοθεί στο ψαροτούφεκο και σε κάθε άλλου είδους ψάρεμα.
 •     Να δοκιμάσει τις θεσπέσιες λιχουδιές στις ψαροταβέρνες και τα μοναδικά μενού στα πολυάριθμα εστιατόρια.
 •     Να επιλέξει την μορφή του καταλύματος που θα ικανοποιήσει τις δικές του τουριστικές ανάγκες για διαμονή.
 •     Να απολαύσει το μπάνιο του, στις πεντακάθαρες παραλίες συνολικού μήκους 7χλμ., το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων είναι οργανωμένο με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντουζ και αποδυτήρια και οι οποίες  βραβεύονται με το θεσμό «Γαλάζιες Σημαίες».
 •     Να θαυμάσει μια πανοραμική άποψη του καταπράσινου βουνού που αγκαλιάζει τον Στρυμονικό Κόλπο, κάνοντας θαλάσσια ποδήλατα και κανό.
 •     Να αθληθεί στις εγκαταστάσεις του basket, του tennis, του κλειστού γυμναστηρίου, του γηπέδου ποδοσφαίρου & του 7 x 7.
 •     Να παρακολουθήσει διάφορες εκδηλώσεις στο ανοιχτό αμφιθέατρο που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού.
 •     Να κάνει shopping στα περίπου 300 καταστήματα του οικισμού, που καλύπτουν όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα.
Πηγή: http://www.strymonikos.net/

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

COPYRIGHT 2024 domotenka.gr. Developed by Kalytheo