Ασπροβάλτα

Ο οικισμός Άσπρη Βάλτα, κτίζεται στις αρχές του 16ου αιώνα, στις νότιες παρυφές των Κερδυλλίων, σε απόσταση από τη θάλασσα. Σύμφωνα με έγγραφο αυτής της εποχής, του αρχείου της Μονής Σίμωνος Πέτρα, η περιοχή στην οποία κτίστηκε ο οικισμός ήταν καλυμμένη από πυκνό δάσος και χρησιμοποιούνταν ως χειμαδιό από τη Μονή Κουτλουμουσίου.

Η δασώδης όμως έκταση είχε γίνει πολύ επικίνδυνη λόγω του ότι η πυκνή βλάστηση προσέφερε ιδεώδες καταφύγιο σε ληστές και δολοφόνους. Για το λόγο αυτό, η Μονή καθάρισε την περιοχή από τα δάση και έκτισε το χωριό.

Σε κάποια χρονική στιγμή της τουρκοκρατίας εγκαθίστανται Γιουρούκοι και ο οικισμός παίρνει το όνομα Γενή Μαχαλέ. Μετά την αναχώρηση των Τούρκων, το χωριό εγκαταλείπεται, ενώ λιγοστοί Έλληνες εγκαθίστανται στην παραλία, στη θέση του σημερινού οικισμού.

Το Σεπτέμβριο του 1923 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή 54 περίπου οικογένειες από το χωριό Ρένκοϊ της Τρωάδος, κοντά στα Δαρδανέλια, οι οποίοι ίδρυσαν την σημερινή Ασπροβάλτα. Η Ασπροβάλτα έγινε κοινότητα το 1929 με έδρα, έως το 1946, τα Βρασνά. Σήμερα αποτελεί έναν από τους οικισμούς και έδρα του Δήμου Αγίου Γεωργίου.

Οι πρώτοι τουρίστες «ανακάλυψαν» την πανέμορφη περιοχή τη δεκαετία του 1960, ενώ την επόμενη δεκαετία άρχισε η ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες σήμερα φθάνουν περίπου τις 12.000! Εκτεταμένες παραλίες, καταπράσινες πλαγιές, αρχαιολογικοί και εκκλησιαστικοί θησαυροί αλλά και σύγχρονες υποδομές συνθέτουν σήμερα την εικόνα της Ασπροβάλτας.

 

Ο επισκέπτης αυτού του οικισμού έχει την ευκαιρία

 • Να επισκεφθεί το Φυσικό Πάρκο Αναψυχής.
 • Να περιηγηθεί στο Κέντρο πληροφόρησης για την παράκτια ζώνη του Στρυμονικού Κόλπου και του Κόλπου της Ιερισσού.
 • Να θαυμάσει τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου.
 • Να "ταξιδέψει στον χρόνο" επισκεπτόμενος τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής, όπως την Άργιλο και το Λιοτόπι Ρουτσχέλη.
 • Να προσκυνήσει την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου υπάρχουν 19 λείψανα αγίων και η εικόνα του Αγίου Γεωργίου που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από το Ρένκοϊ, και φυσικά την μονή του Αγίου Γεωργίου που είναι κτισμένη από το β΄ μισό του 16ου αιώνα και από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το πέταλο του Στρυμονικού Κόλπου.
 • Να απολαύσει τις υπέροχες, πεντακάθαρες, οργανωμένες, αμμώδεις παραλίες και να κολυμπήσει στα νερά του Στρυμονικού Κόλπου τα οποία βραβεύονται επί σειρά ετών με τις «Γαλάζιες Σημαίες».
 • Να ψαρέψει ή απλά να παρακολουθήσει την τεχνική των άλλων ψαράδων, οι οποίοι κυριολεκτικά ξημερώνουν στις παραλίες, απολαμβάνοντας την γαλήνη που προσφέρει η διαδικασία του ψαρέματος.
 • Να επιδοθεί σε θαλάσσια σπορ ανεβάζοντας την αδρεναλίνη του.
 • Να αθληθεί στις αξιόλογες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως αυτές του κλειστού γυμναστηρίου, του γηπέδου του beach volley, του 5x5, του basket, του tennis και του γηπέδου ποδοσφαίρου.
 • Να αφεθεί στην τέχνη, για να τον παρασύρουνε οι θεατρικές παραστάσεις που ανεβαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες στο Αμφιθέατρο.
 • Να συμμετάσχει ή απλά να παρακολουθήσει την πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στον συγκεκριμένο οικισμό.
 • Να απολαύσει την διαμονή του στα ποικίλα τουριστικά καταλύματα, όπως Hotels, Family hotels, Rent rooms, Camping.
 • Να παρασυρθεί στο κόσμο των γεύσεων, απολαμβάνοντας θεσπέσιες λιχουδιές στις πολυάριθμες ψαροταβέρνες και στα προσεγμένα εστιατόρια.
 • Να κάνει Shopping στην τοπική αγορά, ανακαλύπτοντας την χαρά που προσφέρουν τα μικρά ή μεγάλα αντικείμενα του «πόθου» του. 

Πηγή: http://www.strymonikos.net

Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα


Ασπροβάλτα

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

COPYRIGHT 2024 domotenka.gr. Developed by Kalytheo